Website zelf maken of uitbesteden? Wat is wijsheid in 2021

Zelf een website maken
Delen:

Zelf een website maken of uitbesteden? Deze vraag wordt vaak aan ons gesteld. Iedereen kan tegenwoordig zelf een maken. Als u dit leest hebben wij waarschijnlijk één ding gemeen; we zijn beide ondernemers. Zelf heb ik urenlang besteed aan boeken en cursussen die mij marketing, zoekmachine optimalisatie, verbetermethodieken en ontwikkelingen leerden. Daarna hebben we dit meer dan vijf jaar lang toegepast en getest.

Nu had ik het geluk dat ik twee opleidingen heb afgerond in dit vakgebied waardoor ik op ontwikkel niveau goede software kan afleveren. Het grappige is dat veel van deze middelen gewoon te vinden zijn op het internet.

Wanneer je eigenlijk een website nodig hebt

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je een website zou willen hebben. Wel is het belangrijk om te weten dat een website niet parallel staat aan het krijgen van meer verkopen. Als je nog geen winkel hebt en er eentje zou willen beginnen in het midden van de woestijn, zou je wellicht niet veel verkopen. Mensen weten niet van je bestaan af.

Zelf een website maken als superman
Zelfs super man maakte niet zijn eigen website

Hetzelfde geldt voor je online business. Google zal niet van je bestaan af weten en de meeste potentiële klanten zullen je webadres wellicht nooit tegenkomen. Gelukkig is daar veel aan te doen en dat ga je hier te weten komen!

Bereiken van potentiële klanten

Als jouw website goed vindbaar is op Google zal je meer potentiële klanten bereiken. Tegenwoordig verwachten mensen eigenlijk al dat elke onderneming een website heeft. Wat zeg nou zelf, welke onderneming heeft er nou geen website? Zelf kan ik wel een aantal bedrijven opnoemen die geen website hebben en toch succesvol zijn, maar dat is wat veel klanten zullen denken. Zelf een website maken of uitbesteden voor jouw (potentiële) klanten.

Je business is 24/7 online

Je website is als een soort gratis – hosting-, onderhoud- en ontwikkelkosten niet meerekent – werker. Zij zal 24/7 bereikbaar zijn voor iedereen die graag iets te weten wil komen over je bedrijf, een afspraak zou willen inplannen of iets bij je af zou willen nemen. Zelf een website maken of deze uitbesteden maakt hiervoor niet uit. Met een handig contactformuliertje zorg je ervoor dat ze eenvoudig een berichtje naar je kunnen sturen.

Je verzamelt belangrijke data

Wanneer je Google Analytics hebt gekoppeld aan je website – iets wat wij altijd standaard doen – kan je zien door welke gebruikte zoektermen je bezoeker op je website gekomen is. Ontzettend interessant om meer te weten te komen over jouw doelgroep en hun interesses.

Wanneer je een bouwmarkt hebt en 70% van de bezoekers komt op jouw site voor boormachines, dan is het handig om je focus iets meer daarop te leggen of dan zou je juist met mooie acties kunnen komen. Zelf een website maken of uitbesteden; zorg er in beide gevallen voor dat de je website door ontwikkelt en door geoptimaliseerd blijft worden, zodat je hier gebruik van kan maken.

Informatiepunt voor zowel nieuwe als bestaande klanten

Er zijn veel systemen die gebruik maken van de gegevens over je bedrijf die op Google te vinden is. Neem bijvoorbeeld de routeplanner. Deze laat zien of je – samen met je reistijd – op tijd aan zal komen op bestemming, voordat de winkel of vestiging gesloten is.

Potentiele klanten bereiken

Ook kunnen zowel nieuwe als bestaande klanten eenvoudig kijken of je website geopent is, er iets gewijzigd is of wanneer ze contact met je op willen nemen.

Waar je op moet letten als je zelf een website maakt

Het kan natuurlijk superleuk zijn om zelf aan je eigen website te gaan prutsen. Zeven jaar geleden heb ik mijn allereerste website geprogrammeerd in PHP 5.4. Wellicht zal je dat weinig zeggen, maar dit wil je tegenwoordig echt niet meer aan de achterkant van je website hebben zitten.

Zelf een website maken kan ontzettend leuk zijn. Zelf mag ik het dan ook graag doen. Door de jaren heen hebben we niet alleen ontzettend veel geleerd van het maken van websites, maar ook nog eens hoe je deze goed vindbaar kan maken op Google terwijl hij ook nog eens conversies heeft.

Beveiligingsaspecten van de website

Het Open Web Application Security Project – ofwel OWASP – is je vriend als het om beveiligingsaspecten aankomt. Deze wordt jaarlijks bijgewerkt en omvat de top 10 meest voorkomende hacks van websites en wat jij hier als website maker tegen kan doen. Zelf een website maken hoeft daarom ook niet te betekenen dat deze gehackt hoeft te worden.

OWASP
Bron: immuniweb.com | Top 10 OWASP uit 2017 (Engels)

Balans tussen vindbaarheid en conversie

Een webpagina die geoptimaliseerd is voor Google levert vaak weinig conversie op. Er zit namelijk een verschil in zoekmachine optimalisatie – ofwel SEO – en goede conversie – dat je pagina veel verkoopt. Daarom is het goed om hier een balans en een bepaalde strategie in te vinden.

Met een pagina die geoptimaliseerd is voor vindbaarheid trek je bezoekers naar je website toe. Vervolgens lijd je je potentiële klanten naar een conversie pagina die geoptimaliseerd is voor verkopen.

Krachtige sales pagina

Zelf een website maken en je eigen salespagina inrichten kan soms een hele klus zijn. Waar moet je precies op letten, wat werkt aantoonbaar en hoe zorg je ervoor dat wanneer je veel bezoekers hebt je ook veel conversie hebt? Dat kan best nog wel eens een lastige opgave zijn.

Hieronder laat Tonny zien hoe je meer conversie kan halen uit je webpagina’s. Iedereen focust op bezoekers op de webpagina. Hoe meer bezoekers, hoe succesvoller je onderneming. Alleen is dit een misvatting.

IMU BV over conversie verhogen

Als je veel bezoekers uit je website haalt, zal je niet per se meer conversie – ofwel omzet – halen uit je website. Hoe maak je van je leads – je bezoekers – klanten? In de onderstaande video legt Tonny uit hoe die ene pagina net dat verschil kan maken.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Hoe je beter gevonden kan worden in Google is een vak apart, maar veel basistechnieken zijn zelfs voor een leek eenvoudig toe te passen. Toen wij onze eerste website hadden gemaakt waren we er niet eens van op de hoogte dat je je website beter gevonden kon laten worden in Google.

Hier zijn namelijk krachtige modellen en technieken voor die je hierbij zouden kunnen helpen. Daarom is het ontzettend belangrijk om hier kennis van te hebben wanneer je overweegt om zelf een website maken.

Blauwe monsters over wat zoekmachine optimalisatie is

In de bovenstaande video legt Tess Brouwer uit hoe zij haar search engine optimalisation – ofwel zoekmachine optimalisatie of SEO – inricht en in hoeverre dit effect heeft op het groeien van jouw business.

Weten hoe je je data moet analyseren

Er zijn een aantal tools die je helpen met het analyseren van gebruikersdata. Wees niet bang; dit is volkomen legaal. Google biedt ook verscheiden gratis toolings aan om je hierbij te helpen. Hieronder benoemen we er een aantal die eigenlijk onmisbaar zijn om meer te weten te komen over jouw potentiële doelgroep.

HotJar

Zelf een website maken en daar de HotJar tracker in inlcuden – ofwel toevoegen. Ontzettend handig. HotJar is een heatmap tool. Zo kan je precies zien wat je bezoekers doen op je website. Er wordt een soort van opname gemaakt van wat de gebruiker allemaal doet. Ook kan je je conversie tunnel – ofwel sales funnel – in HotJar zetten. Zo laten zij zien op welke pagina de meeste bezoekers afhaken en dus niet je product of dienst aanschaffen.

HotJar heatmap
Bron: onyourline.nl | Hotjar website heatmap

GoogleMyBusiness

GoogleMyBusiness zorgt ervoor dat je je bedrijf kan claimen en deze te laten zien aan de buitenwereld. Op die manier verschijn je in de zoekresultaten van potentiële klanten of mensen die iets zoeken dat jij aanbiedt. Zelf een website maken betekend dan ook dat je zelf dit moet koppelen aan je onderneming. Google stuurt je vervolgens een brief met een unieke code die je in moet vullen om aan te tonen dat het bedrijf daadwerkelijk van jou is. Appeltje eitje.

Optimizely

Zelf een website maken en daar vervolgens A/B testen op runnen is goed. Dat is een krachtige manier om te weten wat werkt. Stel je verkoopt schoenen op je website. Je wil eigenlijk weten of de verkoopknop meer clicks – ofwel kliks – krijgt als de kleur anders zou zijn. Met een A/B test laat je 50% van je bezoekers de ene kleur zien en de andere 50% de andere kleur. Op deze manier kan je meten welke effectiever is. Optimizely maakt het makkelijk om dit soort experimenten te draaien op de website.

Optimizely over A/B testen

Google Analytics

Ook hier geldt dat wanneer je zelf een website maken, je de gegevens die je website ophaalt ergens mee moet uitlezen. Google Analytics is gratis software van Google. Hiermee kan je veel activiteiten naar, op en van je website meten en inzichtelijk te maken. Het doel van Google Analytics is om je een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergave. Enorm handig dus! Hier kan je meer lezen als je graag met Google Analytics zou willen starten voor zelf een website maken.

Google Analytics voor zelf een website maken
Bron: monkeyvision.nl | Google Analytics dashboard

Google Search Console

Een sitemap is zoals de naam het omschrijft: een map van je site. Wanneer de crawlers van Google – of Microsoft Bing – je website doorspitten, willen ze graag weten hoe je website eruitziet. Zelf een website maken betekend dan ook dat je zelf je sitemap moet koppelen aan Google search console. Zo weet Google wanneer een pagina veranderd of wordt toegevoegd aan je website en zal deze eerder in Google verschijnen.

Google Tag Manager

Google Tag Manager is een tool van Google waarbij je stukken code kan inladen op specifieke pagina’s op je website. Normaal zou je zelf de code moeten toevoegen op elke pagina van je website, maar met deze tool kan je groepen en containers aanmaken waarmee jij – of mensen uit je team – zonder ontwikkelkennis aan kunnen bijdragen voor zelf een website maken.

Voordelen van zelf een website maken

Zelf een website maken heeft natuurlijk veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Wel is het belangrijk om te weten dat hier niet simpelweg een ja of nee antwoord op gegeven kan worden. Elke casus of project is uniek en er zijn veel factoren die hier een belangrijke rol in spelen, zoals: geld, tijd en kwaliteit.

Zelf een website maken scheelt kosten

Wanneer je zelf een website maakt, zal je geld besparen op de ontwikkelkosten. Ook zal je maandelijks minder betalen als je zelf de website online zet bij een webhosting. Persoonlijk deed ik – helemaal toen ik net begon met ondernemen – liever echt alles zelf.

Het gevaar is dat het veel tijd kost en niet altijd het resultaat oplevert wat gewenst is. Tegenwoorden werken we samen met een aantal externe partijen die ons veel werk uit handen nemen. Simpelweg doordat zij hier veel beter in zijn.

website laten maken

Een gouden tip die ik je mee kan geven is dat je goed moet oppassen met beveiligings problemen uit het OWASP, zodat je zelf een veilige website kan maken. Risicomanagement is ook echt een key factor voor als je zelf een website gaat maken. Helemaal als je een webwinkel op gaat zetten met een betaalsysteem.

Meer controle over de ontwikkelingen

Als je zelf een website maakt hoef je niet te wachten tot je ontwikkelaars aanpassingen doorvoeren. Daardoor ben je minder afhankelijk van een externe partij. Met name veranderingen doorvoeren als je niet met een content management systeem – ofwel CMS – werkt. Al onze klanten werken wel met een CMS voor het beheren van de website. Zelf een website maken zonder programmeerkennis begint vaak ook bij externe toolings of systemen.

Het eindresultaat geeft veel voldoening

Zelf een website maken geeft echt ontzettend veel voldoening. Vraag ons maar na ;-). Als jij je creatie ziet – waar je immers veel tijd en moeite in hebt gestopt – word je echt overladen met trots.

Het leert je denken in verschillende deskundigheden

Als je denkt aan zelf een website maken, zal je kennis op moeten doen van verschillende expertises. Dat kan een hele klus zijn, maar het is zeker goed om je eens in alle aspecten te verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan sales en marketing, vindbaarheid verbeteren – zoals SEO, het ontwikkelen van je website, de vormgeving van je website, goede verkopende teksten schrijven en krachtige foto’s gebruiken voor je website.

Voordelen van een website laten maken

Wanneer je net begint met ondernemen heb je nog veel tijd om zelf te kunnen “knutselen”, zoals zelf een website maken. Wanneer je onderneming wat serieuzer begint te worden zullen andere zaken meer tijd en aandacht vereisen.

Er komen dan gewoon veel meer zaken bij kijken die je niet allemaal zelf meer kan managen. Als je het druk hebt en dit wel kan gaat er iets mis in je business.

Website laten maken vaak een professionelere uitstraling

Als ondernemer ben je gaan ondernemen, omdat je ergens veel energie uithaalt. Daarom moet je gewoon focussen waar je echt goed in bent met een specifieke doelgroep in je achterhoofd. Dit is namelijk wat je geld op gaat leveren. Als je een goede uitstraling hebt met een doordachte customer journey analyse.

Professionele website laten maken

Als ik terugkijk op de websites die wij gemaakt hebben toen we begonnen – zo’n 7 jaar geleden – schaam ik mij op het resultaat. Én dat is goed, want dat betekend dat je beter geworden bent! Voor professionele uitstraling komt veel bij kijken. Zelf een website maken die goed is, is natuurlijk echt niet onmogelijk.

Geen tijd kwijt aan het bestuderen van SEO-technieken

SEO is ontzettend belangrijk. Weten hoe je hoog scoort in Google. Als je echt iets wil halen uit je website op lange termijn, zal je hier veel onderzoek naar moeten doen. En dat is niet negatief; Wij hebben het zelf ook gedaan. Het is in principe een gratis manier van marketing waar je op lange termijn de vruchten van kan plukken.

Verschillende manieren om websites te maken

Zelf een website maken kan op verschillende manieren. Je kan een website maken vanaf scratch – ofwel alles zelf programmeren. Dan is het handig om docker te gebruiken voor je ontwikkelingen. Voor de backend – ofwel de achterkant van je website – is het handig om te werken met design patterns. Deze maken je ontwikkelproces zo veel eenvoudiger voor zelf een website maken. Wij randen aan om met deze programmeertalen/methoden te werken:

  1. VueJs
  2. C# DotNetCore
  3. PHP Laravel
Wordpress

Als je geen ontwikkelervaring hebt kan je zelf een website maken met een CMS – ofwel Content Management Systeem. De meeste hebben we wel ervaring mee. Zelf heb ik alles wat hieronder staat gebruikt, behalve Ghost. Woocommerce is een extensie op WordPress en zorgt ervoor dat je zelf een webshop kan inrichten.

  1. WordPress
  2. Ghost
  3. Joomla
  4. Drupal
  5. Magento

Daarnaast zijn er nog een aantal online tools waar je gebruik van kan maken. Deze zijn vaak minder snel of geoptimaliseerd, maar je hoeft zelf relatief weinig te doen. Daar komt bij het ook nog eens makkelijk in gebruik is. Shopify is wellicht een van de meest bekende. Daarnaast heb je Wix voor zelf een website maken en Squarespace.

Handig voordat je een website gaat maken

Wanneer je nou kiest voor zelf een website maken of een website laten maken, het is altijd handig om een beeld te hebben van je customer journey en dat je vooraf weet wat je verdienmodel is. Ook is het belangrijk dat je je doelgroep scherp gesteld hebt, zodat je weet op wie je je gaat richten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor je uitstraling. Weet op wie je je wil gaan focussen. Als je met iedereen praat, praat je eigenlijk met niemand.

Doelgroep bepalen website maken

Daarnaast kan het handig zijn als je vooraf al weet hoe je je website gaat testen. Er zijn verschillende testmethoden, zoals funtioneel testen of gebruik maken van acceptatietesten. Op deze manier weet je dat je een kwalitatief goede website hebt die aan al je vooraf vastgestelde eisen voldoet.

Vraag altijd eerst offertes aan

Zelf een website maken of deze laten uitbesteden? Vraag dan altijd eerst een offerte aan. Zo weet je gemiddeld wat je kwijt bent. Wij hebben voor het aanvragen van een offerte een mooie vragenlijst gemaakt. Deze is geheel vrijblijvend.


BONUS: verschillende expertises die komen kijken

Als je zelf een website wil maken, is het belangrijk dat jij je bedrijfsprocessen goed in kaart weet te brengen en eventueel weet te optimaliseren. Ook zijn er een aantal expertises die bij het maken van een website komt kijken. Het is goed om vanuit deze denkwijze te kijken wanneer je bezig bent met het maken van een website.

Als eerste heb je de marketeer kant. Hierbij is het belangrijk dat je je online Marketing goed hebt, een advertentie strategie en een sociale media marketing strategie hebt opgezet. Als tweede stap zet je de bril op van een SEO / SEA specialist. Hierbij ga je dieper in op de zoekmachine optimalisatie en Google zoek advertentie strategie.

Vervolgens begin je met het uitstippelen van je gebruikers ervaringsontwerp – ofwel UIX of user experience design – en ga je je website schetsen. Als vierde stap ga je de website maken. Dit die je vanuit het perspectief van een web ontwikkelaar. Hij of zij is in principe de uitvoerende van alles wat hiervoor is gebeurd.

Website zelf maken of uitbesteden laptop

Als vijfde ga je bezig vanuit het perspectief van een copywriter. Hierbij ga je je website vullen met verkopende tekst. Je doel is om je potentiële klant in een ontspannen mindset te krijgen. Op deze manier kan je hem of haar aanleiden tot de aankoop. Als zesde trek je de schoenen aan van een bedrijfsfotograaf.

Iedereen kent vaak wel iemand die een camera heeft en leuke foto’s kan maken. Website fotografie voor zelf een website maken of zelf foto’s maken kan soms lastig zijn, omdat de meeste fotografen niet weten hoe je het beste je uitstraling kan verbeteren om zo je conversie te verhogen met goede foto’s.

Als zevende ga je werken aan je content als content creator. In deze rol maak je content voor je bezoekers en lever je gratis waarde en kennis om je gebruikers verder te helpen. Neem bijvoorbeeld deze blog. Zelf een website maken en zelf content schrijven is ontzettend belangrijk voor je positie in Google.

Vraag ook eens rond in je netwerk of je blogs voor ze mag schrijven. Gastblogs zijn goed voor de vindbaarheid van de persoon waarvoor je ze schrijft en zo laat je zijn of haar doelgroep kennismaken met jouw onderneming en expertise. Dat is een win-win.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang updates en handige tips voor jouw business

Verreik je kennis

Een doeltreffende website laten maken?

Gemakkelijk in beheer en stap-voor-stap uitgelegd!

website laten maken